10 de maig 2009

Kasemai? Kasemai kep

El divendres 8 de maig a les 10 de la nit, i dins de la Primavera Musical que organitza l'Ajuntament de Flix, es va celebrar un concert Teranga de música i dansa tradicionals del Senegal. El grup senegalès Djilandiang format per quatre percussionistes de tam-tam, sabba i d'altres instruments, desconeguts per nosaltres, i dos cantants i ballarins.
Cada cançó era comentada de quan la cantaven al seu país: així ens cantaren cançons d'abans de les pluges; la cançó de Samaio, que és una màscara que porta alegria i bona energia al poble;la cançó bamba que parla sobre la igualtat dels homes; la cançó dedicada als abang yang que són els avis, les persones més importants en la seua cultura perquè són els més savis per la seua gran experiència. Compararen la mort d'un avi amb una biblioteca quan es crema, perquè els avis són savis i veuen molt més enllà; la cançó dedicada a la màscara de la fertilitat; i per últim una cançó dedicada a l'amistat, que tots vam poder cantar i ballar. La cançó repetia diverses vegades: a,a, a sisey ango.
Una pregunta que ens van durant la vetllada diverses vegades va ser: Kasemai? (Esteu bé) i ens van ensenyar a respondre kasemai kep (estem bé, en pau).
Adjunto una foto, trobada a internet.

Aiwi