01 d’octubre 2009

La maternitat d'Elna, bressol de l'exili


Dins de les Jornades de Patrimoni que l'Ajuntament de Flix ha organitzat durant aquest passat mes de setembre, m'agradaria destacar sobretot l'exposició La maternitat d'Elna, bressol de l'exili (1939-1944). És una exposició impressionant que a través de fotografies i fragments de textos de diferents supervivents recollits en el llibre La maternitat d'Elna d'Assumpta Montellà, podem sentir què van viure aquelles dones i homes que fugint d'una Catalunya derrotada per la guerra civil, van fer cap a un altre infern, als camps de refugiats d'Aregelers, Sant Cebrià i Ribesaltes. Malgrat la seva dissort, les dones embarassades van comptar amb l'ajut de la senyoreta Elisabeth Eidenbenz, una noia suïssa, de vint-i-quatre anys, que ajudà incondicionalment totes aquelles dones que van poder tenir els seus fills i filles a la maternitat que ella mateixa va crear a Elna.
A més de l'exposició, vam poder escoltar l'Assumpta Montellà que explicà com va arribar a descobrir la maternitat d'Elna, com va arribar a conèixer la senyoreta Elisabeth i com va trobar testimonis que li van explicar les penúries que van passar a l'exili. El llibre de l'Assumpta és més que un llibre d'una historiadora, és el testimoni d'unes veus anònimes que van sofrir i van patir les misèries d'una guerra que no va guanyar ningú.
Si no vau poder veure l'exposició, la podeu trobar penjada a la xarxa, en aquesta adreça: http://www10.gencat.net/drep/binaris/dossier_elna_tcm112-60470.pdf