26 d’octubre 2009

Arcadi Oliveres: Els reptes de la globalització


El passat dia 22 d'octubre el professor d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona ens oferí una conferència que portava per títol Els reptes de la globalització. Ens parlà de tres reptes: la fam, la SIDA i l'organització internacional del treball. No és que facin falta més aliments en el món, el que passa és que està mal repartit i actualment hi ha seixanta mil persones que es moren cada dia de fam. La SIDA és una malaltia que sobretot afecta a l'Àfrica. Hi ha uns quaranta milions de persones infectades en el món i el 60% viuen en aquest gran continent. Podria ser erradicada però si no és així és perquè els grans laboratoris farmacèutics no ofereixen els medicaments necessaris a un cost que pugui ser assumit per aquestes persones. Solament un milió rep medicines. I quant al tema del treball, havent fet ell un estudi del salari al món hi ha un 42% de la humanitat que guanya dos dòlars al dia, i en canvi, comentà que les tres persones més riques del món, tenen uns ingressos anuals que podrien alimentar 50 milions de persones a l'Àfrica. Tot plegat, un disbarat!
Continuà explicant el paper del comerç internacional, el deute extern, del tema de la fabricació d'armes. Tampoc no faltà una crítica forta als polítics actuals que fan demagògia i abracen mafiosos "ben vistos" però que en realitat són uns delinqüents.
Acabà la conferència convencent-nos que no ens hem de quedar sense fer res, ens hem d'implicar en aquest món per transformar-lo. Hem de canviar individualment per canviar la societat.

L'acte va estar organitzat per l'Ajuntament de Flix i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre