10 d’octubre 2008

Racó de vitamines emocionals

Avui he llegit un article signat per la Carme Negrillo on explica l'experiència d'un seminari d'intercentres, dut a terme a la població tarragonina de Vila-seca, en el qual intenten reflexionar i experimentar diferents línies de treball en educació en valors i creixement personal i interpersonal, des d'infantil a Secundària.

El resultat d'aquesta experiència ha estat l'elaboració d'unes activitats que han estat experimentades i agrupades amb el nom de racó de vitamines emocionals. Carme Negrillo anomena i explica cada una de les dinàmiques creades per a Parvulari, Cicle Inicial, Cicle Mitjà, Cicle Superior, Secundària i fins i tot les que poden utilitzar el professorat. Per exemple, una activitat que proposa per a cicle inicial és crear unes targetes que hi posi: SOMRIU, AVIAT... cada alumne elabora una targeta amb una cara somrient i una cosa que el farà somriure aviat; una altre exemple per a ESO és que cada alumne faci una foto o un dibuix d'un lloc del poble que sigui bonic i faci una descripció i una explicació de perquè és un lloc que produeix sentiments agradables; i per al professorat, entre d'altres activitats proposa Endevina qui és... Es pengen targetes amb dades de cada ensenyant (llibre preferit, el dinar que li agrada més, el dia de naixement...) sense posar-hi nom Els altres companys i companyes han d'endevinar a qui correspon cada targeta. I així fins a una quarentena d'experiències portades a terme a tots els centres de Vila-seca.

Acaba l'article afirmant que encara no han pogut fer-ne una avaluació global perquè l'han començat a dur a terme no fa gaire, però sí que ha estat una experiència positiva tant per a l'alumnat com per al professorat. S'han assolit objectius com treballar i innovar en xarxa a nivell municipal, sensibilitzar en la creació de climes emocionals positius i preventius de conflictes en el centre i de desenvolupar unes habilitats de consciència i regulació emocional i de relació interpersonal.
Acaba l'article amb una coneguda cita de Benjamin Franklin:

"La felicitat no s'aconsegueix amb grans cops de sort, que apareixen ben poques vegades, sinó amb petites coses que passen cada dia."

CARME NEGRILLO, Racó de vitamines emocionals, Revista Guix, núm. 343, març 2008, pp.36-42