27 de setembre 2010

La construcció de la pedra en sec. Julio Monfort

El passat dia 23  amb la conferència La construcció de la pedra en sec que ens va oferir Julio Monfort, es va acabar el cicle de conferències del III Curs coneguem la Ribera d'Ebre.
Julio Monfort és enginyer tècnic agrònom i treball al Departament d'Agricultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. La seva passió per la construcció de la pedra en sec li ve dels seus orígens,del seu poble natal, a Vilafranca dels Ports de Morella, al País Valencià, on la construcció de la pedra en es molt abundant. té publicat un llibre del qual ja se n'han fet dos edicions titulat Els homes i les pedres. I si voleu més informació podeu consultar aquesta pàgina web: http://www.pedraensec.com/home.htm.
Julio ens explicà com es construeixen els marges amb pedra en sec, tenint en compte el terreny segons sigui pla, altiplà o bé en pendent. També les diferents maneres de col·locar les pedres i les diferents construccions que tenim a la nostra comarca: els marges, els refugis com les cabanes, coberts, masos; i les construccions per emmagatzemar aigua com enjubs, pous, sènies i mines. L'exposició va anar acompanyada d'unes fotografies i il·lustracions fetes per ell mateix de la comarca com a exemple del que anava explicant. Va ser una conferència molt amena, i que va interessar al públic per les preguntes que se li van fer en acabar la xerrada.
Les fotografies són de Biel Pubill Soler