09 de desembre 2009

Seminari Gust per la lectura

Ja us podeu inscriure al seminari El gust per la lectura. Per aquest curs han preparat les següents conferències. Podeu trobar més informació aquí

Conferències Primària


Christine Nöstlinger: l'altra mirada de la LIJ": Joan Portell.

L’aproximació a l’obra d'aquesta autora austríaca permet descobrir la revolució que va suposar la seva arribada a la literatura infantil i juvenil (LIJ). Els finals incerts, oberts, realistes, a voltes cruels, i el to irònic posen en dubte els valors de la LIJ imperant fins aleshores. I, alhora, ens posen en dubte com a educadors. Us atreviu a emmirallar-vos-hi?

"Pensar i riure fent teatre": Ricard Bonmatí.

Es proposa la lectura o representació de textos teatrals prenent el grup-classe com a referència d'un projecte cooperatiu en què cadascú es posa en la pell d'algú altre. Aquesta pràctica reverteix en la formació lingüística i en el creixement psicològic i social de l'alumnat participant.

"L'herència del bruixot": Miquel Desclot.

El bruixot de la tribu commovia els seus oients amb la força fetillera de la paraula dita. L’escriptor modern malda per aconseguir aquell poder de seducció atàvic amb unes paraules que només ressonaran en la imaginació dels lectors. Per moltes innovacions que l’escriptor tingui al seu abast, la referència continuarà sent l'eficàcia comunicadora de la narració oral.

Conferències Secundària

"La novel·la de detectius: pistes per descobrir l'èxit d'un gènere": Pere Gallardo.

L'èxit de la novel·la de detectius no s'entendria sense una mirada històrico-social als orígens, entre els quals hi ha clàssics com Conan Doyle o Agatha Christie. Amb una anàlisi cultural i literària amb base cronològica, esbrinarem per què la novel·la de detectius ha esdevingut un gènere consolidat que atreu igualment incondicionals i neòfits.

"Amb ulls de dona": Lluïsa Julià.

A partir del camí obert per les teòriques del feminisme de la segona meitat del segle XX ençà, s'analitzen els reptes de la literatura juvenil actual: alguns dels rols identitaris fixats (femení / masculí) a través dels temes proposats, els personatges protagonistes i els llenguatges.

"Visions i cants, més enllà del catalanisme": Lluís Quintana / Ignasi Moreta

Visions & Cants (1900) ha estat llegit com la participació de Maragall en el moviment d’entusiasme col·lectiu que representa el catalanisme. Més enllà d'això, podem trobar-hi una reflexió sobre els mites col·lectius, el pas del temps, l'hedonisme de l'instant, la irrupció de l'eternitat en el present i les alteracions de la quotidianitat.

Conferències Conjuntes

"Llegir, assaborir, jutjar: tres aspectes i un sol objectiu?": Anna Díaz-Plaja.

Una reflexió sobre la lectura a Primària i Secundària des de diversos angles: des de l'obligació a la tria voluntària; des de la comprensió al gaudi; des de la disciplina acadèmica als hàbits d'oci. Aquests eixos han de conduir a una avaluació que contempli el fet de llegir en tota la complexitat i grandesa.

"Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home": Josep Maria Aloy.

Josep Vallverdú és considerat el degà de la literatura per a joves. La seva primera novel·la d'aventures "El venedor de peixos", de 1960, va ser l'estímul perquè altres escriptors es decidissin pel gènere. Amb els anys, autors i obres han nodrit de lectures multituds de lectors, convertint la nostra literatura juvenil en una de les més preuades i atractives.