19 de desembre 2009

Educar per fabricar ciutadans

El programa Redes que presenta Eduard Punset a TV2, dedicà el seu espai a l'educació (13.12.09).
Començà amb una gravació d'un congrés als EEUU sobre Educació, on hi participaven entre d'altres Tenzin Gyatso, 14è Dalai Lama. El Dalai Lama comentà que per fabricar ciutadans els hem d'educar per a la pau i que és molt més important ensenyar-los valors, emocions i a ser feliços que continguts curriculars. El segle XXI ha de ser el de la pau, el de la convivència, i això s'ha de treballar des de l'educació.

En el programa hi hagueren dos entrevistes. Una a Linda Darling Hammond i l'altra a Rob Roeser, ambdós professors de distintes universitats americanes.
Els dos professors van coincidir a dir que hem d'anar més enllà del currículum amb el nostre alumnat, que el més important és que hi hagi una bona convivència, una bona educació de les emocions, el professorat hem d'aprendre a observar i a parlar amb els nostres alumnes i donar-los confiança, motivació i respecte.
Davant de les preguntes de Punset, de com presentar-ho als mestres? Com fer-los canviar de xip? I si no es trobava amb el rebuig general del professorat? Linda Darling Hammond afirmà que els mestres ho acceptaven de grat i se sentien més motivats perquè veien que hi havia una millora de resultats i els alumnes estaven millor. Qui no acceptava aquest canvi és que realment no li agradava prou la seva professió i el que millor podria fer és canviar de feina. El primer que s'ha de fer és canviar la formació del professorat.
No sé si estarà molts dies penjat. Ho podeu trobar a TV española a la carta.
També el podeu trobar al seu blog