22 de gener 2009

Conferència sobre Víctor Català


La conferència sobre Víctor Català que ens va oferir ahir Carme Vilà Comajoan, dins del Seminari del Gust per la lectura fou molt interessant. Destacà aspectes poc estudiats de l'obra de l'autora. Pimer desmitificà alguns aspectes biogràfics que apareixen en enciclopèdies o estudis sobre Víctor Català, com per exemple que sempre visqué a l'Escala, o que per avorriment escrivia, o que sempre mantingué l'anonimat i no se sabé mai que fou una dona.
El seu primer premi fou als Jocs Florals a Olot i quan se sabé que Víctor Català era una dona, Caterina Albert, no va caure massa bé, i sempre utilitzà pseudònim: el més famós va ser el de Víctor Català, però n'utilitzà un altre: Virgili Alacsela (La Escala, a l'inrevés i sense apòstrof).
Però gairebé des del començament digué que era una dona. Després de la primera carta escrita a Joan Maragall, ja li comentà que no era un home sinó una dona.

Tingué silencis de molts anys, que això no vol dir que no escrivís, però que no publicà. Passà llargues temporades vivint a Barcelona, al C/ València, 250, diuen que davant de la seua germana i el seu cunyat i que cada dia anava al teatre. Va viure fins als 96 anys i la seua darrera entrevista la concedí a Baltasar Porcel. Va morir l'any 1966.

Quant als aspectes de la novel·la comentà el dossier que ella mateixa ha elaborat i destacà el temps en què transcorre la novel·la, el personatge de la Mila (la seua virginitat, el desig de ser mare, la violació) i sobretot el de Gaià i Baldiret.
També comentà aspectes simbòlics com el calçat que utilitzen alguns personatges i de la mirada dels diferents protagonistes.
El dossier el podreu trobar penjat més endavant a l'espai LIC
També ens comentà que dins de l'espai Edu 3.cat hi ha dos vídeos penjats sobre l'autora. Us remeto a aquest:
Caterina Albert/ Vítor Català: el jo contra l'entorn

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per compartir aquesta informació, Àngels.