29 d’abril 2011
25 d’abril 2011
21 d’abril 2011
Sisena trobada Club de lectura. Les veus de Pamano
El proper dia 21 de juny a les 19,30 h a la biblioteca comarcal de Móra d'Ebre tindrà lloc la 6a trobada del Club de lectura que organitza el CERE conjuntament amb l'Antena del Coneixement de la URV. El llibre escollit és Les veus de Pamano de Jaume Cabré. Com sempre, la sessió serà dirigida per una professora de la URV, en aquesta ocasió l'Agnès Toda i també hi serà l'escriptor a qui podrem adreçar-li preguntes, dubtes i comentaris que vulguem.
Rellegint Nada de Carme Laforet
Nada explica la història d'Andrea, una noia òrfena que arriba a la Barcelona de la posguerra per estudiar a la universitat, i viure amb la seva iaia i els seus oncles al carrer Aribau. Res no és per a ella el que es pensava: arriba a la gran ciutat amb la il·lusió d'estudiar, gràcies a una pensió d'orfandat, viure amb la família de la seva mare, de trobar amics, de trobar amor. La realitat, però, serà força diferent. La seva família, que en un passat recent era de de classe benestant, estan totalment a la ruïna després de la guerra i de la mort del seu avi, i les relacions entre ells és un desastre degut a la misèria que pateixen.
"Me parecía que nada vale correr si siempre ha de irse por el mismo camino, cerrado, de nuestra personalidad. Unos seres nacen para vivir, otros para trabajar, otros para mirar la vida. Yo tenía un pequeño y ruín papel de espectadora. Imposible salirme de él. Imposible libertarme. Una tremenda congoja fue para mí lo único real de aquellos momentos." (pàg.221)
Andrea, però, no es conforma amb tot allò que l'envolta: coneix estudiants de la burgesia catalana, amb els quals no hi ha acaba de trobar-s'hi bé, se sent incòmoda perquè tot i acceptar-la, en realiat viuen en un món diferent al d'ella i no hi acaba d'encaixar.
Es fa amiga d'Ena, una noia també burgesa, la més gran de quatre germans, amb qui s'hi sent molt bé, a qui estima com a una germana, però que de vegades la desconcerta. Però Ena serà el camí de superació de tota la misèria humana i tota la penúria que viu Andrea durant tot un any.
"Bajé la escalera despacio. Sentía una viva emoción. Recordaba la terrible esperanza, el anhelo de vida con que las había subido por primera vez. Me marchaba ahora sin haber conocido nada de lo que confusamente esperaba: la vida en su plenitud, la alegría, el interés profundo, el amor. De la casa de la calle Aribau no me llevaba nada. Al menos, así creía yo entonces." (pàg.294)
LAFORET, C. (1985) Nada, Ed. Destino, Barcelona
17 d’abril 2011
La lliçó magistral de Manolo Torres (III Jornades de Compensació Educativa, La Vall d'Uixó)
El passat dimecres dia 13 d’abril vam assistir i participar a les III Jornades de Compensació Educativa a La Vall d’Uixó, en la qual vam explicar una experiència que vam portar a terme el curs passat a l’INS Terra Alta, Alexis Pascual, professor del mateix centre i jo mateixa, sobre com treballar el Tractament de la Diversitat a l’aula.
La primera ponència va anar a càrrec de Manolo Torres, assessor d’escoles rurals del CEFIRE, País Valencià, i de formació, mestre, pedagog i psicòleg. El tema de la conferència fou Aules multinivell, en la qual, sobretot ens parlà des de la seva trajectòria professional i des de la seva experiència, de la necessitat d’atendre des de la diversitat per tot l’enriquiment que comporta a l’alumnat: “Deixem que existeixi”.
Defensà que la base d’una escola és el somni, el compromís i la tècnica, que com més gran siguin els dos primers, més domini tindrà del tercer element.
I com a metodologia imprescindible: els grups cooperatius perquè l’alumnat és molt més autònom, el professorat pot estar més per tothom i aprenen més bé i millor.
I com a elements constants a treballar, les emocions. El mestre ha de ser capaç de transmetre totes les emocions, i hem de saber reconèixer el nostre alumnat cada matí, cada hora, cada dia,... sempre. I li hem de saber donar el que no porti de casa, el que no tingui a casa seva, escoltar els seus somnis i les seves expectatives, el camí cap al sentit de la vida.
I els millors aliats han de ser la família i l’entorn perquè amb llur participació poden explicar-nos coses que nosaltres desconeixem, i hem d’unificar esforços perquè tots volem assolir el mateix objectiu: educar i ensenyar.
La xarrada va ser un font de motivació, il·lusió i optimisme.
15 d’abril 2011
IV Mostra de llibres de la Ribera a Flix. Sant Jordi 2011
Per Sant Jordi, a Flix torna la Mostra de Llibres de la Ribera d’Ebre
S’estan ultimant els preparatius d’una nova jornada literària per celebrar la festivitat de Sant Jordi a la Ribera d’Ebre
El dissabte 23 d’abril, diada de Sant Jordi, Flix acollirà la quarta edició de la Mostra de Llibres de la Ribera d’Ebre. Una jornada que des de 2008 difon les obres dels autors i autores de casa nostra i a la vegada implica l’alumnat dels centres educatius de la vila en aquesta jornada que combina llibres, festa i cultura. A diferència dels anys anteriors, les activitats a la plaça de l’Església de Flix es concentraran al matí.
En aquesta ocasió s’ha confirmat la presència de Noemí Bagés, Vicent Casadó, Miquel Esteve i Josep Ulldemolins, els quals s’encarregaran de presentar les respectives novetats literàries i signaran els llibres a tothom qui ho desitgi.
L’alumnat de l’Institut de Flix llegirà textos relacionats amb els Armats arran de l’exposició que aquests dies es pot visitar a Ca Don Ventura. Per la seva banda, els nens i les nenes més grans de l’Escola Enric Grau Fontseré faran una lectura de fragments de l’obra de la flixanca Remei Franch.
Al llarg d’aquest matí les entitats de Flix situaran les seves parades de roses i llibres; a més, també es comptarà amb l’actuació del contacontes Agustí Farré per explicar-nos alguns contes recollits a la Ribera d’Ebre.
Un any més la Mostra està organitzada a tres bandes per l’Ajuntament de Flix, la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, així com amb la col·laboració de l’Escola Enric Grau i Fontseré i l’Institut de Flix, la Unió Social de Flix i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
10 d’abril 2011
Tots tenim la capacitat de ser creatius. REDES Entrevista de Punset a Robinson
Us convido a mirar aquest programa de Redes emès el dia 27 de març de 2011. Està molt relacionada amb el desenvolupament de les intel·ligències múltiples. Podeu mirar i llegir l'entrevista transcrita clicant aquí.
"La vida es orgánica y creativa, creas tu vida a partir de tu imaginación, de tu temperamento y de las oportunidades que generas, las que aprovechas y las que dejas pasar. Estar vivo, en mi opinión, es un proceso creativo y, como con todas las formas de vida, si puedes crear tu vida, puedes recrearla."
"...todo el mundo tiene facultades creativas, y que se pueden desarrollar.
Pienso que decir que no eres creativo es como cuando alguien dice que no sabe leer. Cuando alguien dice eso, no entendemos que sea incapaz de leer y escribir, sino que pensamos que lo que nos está diciendo es que no ha aprendido a hacerlo todavía, que todavía no ha estudiado lo necesario, que nadie se lo ha enseñado. Yo creo que sucede lo mismo con la creatividad: cuando alguien dice que no es creativo, simplemente significa que no ha estudiado lo que corresponde y que no lo ha practicado. A veces se cree que la creatividad se limita a las personas especiales, y no es así."
Ha escrit: El elemento: descubrir tu pasión lo cambia todo, Grijalbo, Madrid, 2009
05 d’abril 2011
Exposició Maragall a la Biblioteca de Gandesa
Coincidint amb la doble commemoració del centenari de Joan Maragall, la Subdirecció General de Biblioteques posa en marxa una nova iniciativa de promoció de la lectura sobre aquest autor cabdal de la literatura catalana: una exposició de petit format per a joves i adults.
L’exposició ha estat comissariada per Margarida Casacuberta, produïda pel teatre Nacional de Catalunya i la Instituciói de les Lletres Catalanes, amb el suport de l’ Arxiu Maragall de la Bilblioteca de Catalunya i l'Arxiu de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
La Biblioteca Municipal de Gandesa allotjarà aquesta exposició de l'1 al 15 d'abril.
L’exposició ha estat comissariada per Margarida Casacuberta, produïda pel teatre Nacional de Catalunya i la Instituciói de les Lletres Catalanes, amb el suport de l’ Arxiu Maragall de la Bilblioteca de Catalunya i l'Arxiu de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
La Biblioteca Municipal de Gandesa allotjarà aquesta exposició de l'1 al 15 d'abril.
Cantem l'entrada del temps clar
amb clara veu i rialles calres.
Tornem-nos ben cantaires,
que ara és el temps - de fer ressonar
alegrement els aires.
amb clara veu i rialles calres.
Tornem-nos ben cantaires,
que ara és el temps - de fer ressonar
alegrement els aires.
Passen núvols corrent i somrient,
regalant aigua i raigs de sol lluent
damunt les roses vermelles, ja totes badades.
Sobre els plans reverdits hi corre el vent
i es mouen els blats verds i les gentades
cridant coses alegres i furioses...
Costes avall degoten les neus foses.
regalant aigua i raigs de sol lluent
damunt les roses vermelles, ja totes badades.
Sobre els plans reverdits hi corre el vent
i es mouen els blats verds i les gentades
cridant coses alegres i furioses...
Costes avall degoten les neus foses.
Sadollem la mirada de verdor
enfonsant-la en el tou dels grans herbatges;
sadollem les orelles de remor
enamorant-les dels bells crits salvatges;
i sadollem el pit d'aire del cel
per cantar l'alegria de la terra,
tant si en surt un místic bel
com si en surt un crit de guerra.
enfonsant-la en el tou dels grans herbatges;
sadollem les orelles de remor
enamorant-les dels bells crits salvatges;
i sadollem el pit d'aire del cel
per cantar l'alegria de la terra,
tant si en surt un místic bel
com si en surt un crit de guerra.
Tornem'ns soldats lluents i ben armats,
o tornem'ns serafins d'ales de plata...
Correm alegrement a tots costats,
correm que el maig esclata.
o tornem'ns serafins d'ales de plata...
Correm alegrement a tots costats,
correm que el maig esclata.
Riem, riem entre les flors i el vent
l'emmajada alegria;
plantem arbres de maig desaforadament
davant la porta d'or de cada aimia.
l'emmajada alegria;
plantem arbres de maig desaforadament
davant la porta d'or de cada aimia.
Prompte els arbres de maig s'assecaran...
la llenya sols destorba:
la tirarem al foc de Sant Joan
i saltarem per sobre.
(Cant de maig, cant d'alegria, Maragall)
la llenya sols destorba:
la tirarem al foc de Sant Joan
i saltarem per sobre.
(Cant de maig, cant d'alegria, Maragall)
04 d’abril 2011
Jo sé estimar. Emma Vilarasau a Litterarum 2011
Emma Vilarasau protagonista a Litterarum 2011 |
fira del llibre ebrenc 2011 | |
El recital Jo sé estimar, protagonitzat per Emma Vilarasau, serà un dels plats forts de la 4a edició de Litterarum, la Fira d’espectacles Literaris de Móra d’Ebre. A Jo sé estimar, Vilarasau desgranarà poemes d’amor de Montserrat Abelló, Pere Rovira, Maria Mercè Marçal, Joan Margarit i Matí i Pol, entre d’altres; i comptarà amb l’acompanyament del músic Xavier Bosch a la guitarra i percussió. L’edició d’enguany és celebrarà del 3 al 5 de juny a Móra d’Ebre, coincidint amb la Fira del llibre ebrenc. Així, Litterarum esdevé una referència per a professionals i seguidors de la literatura en llengua catalana, on poden apreciar la vessant més polifacètica de peces clàssiques i contemporànies. Segons Albert Pujol, Director de la Fira, aquest any l’objectiu és “tornar a ser el referent del món de l'espectacle literari de parla catalana, amb un gran nivell artístic i professional tractant la nostra literatura. La música, el teatre, contacontes... la paraula dita, en definitiva, envoltarà Móra d'Ebre durant els tres dies de la Fira". Més informació a http://www.litterarum.cat/ |
Subscriure's a:
Missatges (Atom)