04 de març 2011

Pensant en els altres o ensenyar l'art de viure

Aquest és el programa de 60 minuts del Canal 33 emès el maig de 2005 que porta com a títol Pensant en els altres. El sr. Toshiro Kanamori, un mestre de 55 anys d'una de les escoles de la ciutat japonesa de Kawasawa explica com fa les classes amb els seus alumnes de 4t A.
El principal missatge per a aquests alumnes és que "siguin feliços des del fons del cor" perquè solament es viu una vida i s'ha de viure amb alegria : "prepareu-vos per caminar de cara el vent", els diu.
 És una educació, la que ofereix, basada en l'aprenentatge de les emocions, sentiments i els valors que els ha de portar a ser feliços: solidaritat, honestedat, amistat i empatia. De l'empatia els diu: "Deixa que la gent visqui en el teu cor. N'hi cap tanta com vulguis".

Algunes de les activitats que treballa són: les cartes de la llibreta, on tots els nens cada dia llegeixen una carta a classe de coses que els han passat. És molt emotiu quan un dels seus alumnes llegeix que la seva iaia s'ha mort, com expressa el seu dol, i la solidaritat que demostren els seus companys i companyes davant d'aquest fet.Quan fa classes de japonès treballa amb verbs com "abraçar", "embolicar" (en el sentit més primitiu de la paraula, tenir cura d'alguna cosa") a través de la metàfora d'una dona embarassada. També fan projectes educatius com la construcció d'un rai, del qual primer fan els plànols, després tallen les fustes i el construeixen de manera totalment autònoma.
Però també hi ha conflictes a l'aula: en un moment del curs, apareixen burles cap a una nena que treu males notes, i el mestre ho treballa parlant-los del "menyspreu": "Per què tractem els nostres amics amb menyspreu? Però cap de vosaltres és capaç de reconèixer que heu tractat  algú amb burla, sempre  culpabilitzeu l'altri." Els fa reconèixer la seva pròpia vulnerabilitat.  Comenta: "No ensenyo només conceptes. Ensenyo als nens a crear lligams forts entre ells, i el primer pas consisteix a reconèixer la seva vulnerabilitat i a compartir-la a través d'un diari personal. Quan els companys l'escolten un altre company, viuen per sempre en el seu cor, els ensenyo a permetre que els altres visquin al seu cor."
El conflicte se soluciona escrivint tots a la seva llibreta de cartes, on expliquen la seva vulnerabilitat respecte a les burles i menyspreu cap a aquella personeta a qui han menyspreat.

Quan acaba el curs, la paraula que posa el mestre a la pissarra és LLIGAMS i explica aquest concepte que han treballat en aquests dos cursos  amb el sr. Toshiro i els diu: "I sigueu feliços des del fons del cor"


Pensant en els altres from PrisMa on Vimeo.