16 de setembre 2010

L'estela funerària de Vinebre

El dimarts va començar el III Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, amb la ponència de la Dra. Margarida Genera, prehistoriadora i arqueòloga del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El tema central de la conferència va ser L'estela funerària de Vinebre.
Ens va explicar que aquesta estela va ser trobada molt a prop de l'assentament de Sant Miquel,  de manera casual l'any 1988, mentre es llaurava un camp amb maquinària moderna. Aquesta peça formava part d'una premsa per a l'elaboració de vi dels ss. IV-V dC. Actualment es troba al Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona.
Molt interessant va ser l'explicació del contingut epigràfic de l'estela: la part de dalt  presenta una decoració en baix relleu d'un estel de sis braços amb sis cors que omplen els espais; el centre és format per dos ciumferències concèntriques i sota apareix la figura d'una lluna creixent.
Al segon espai hi figuren dos noms: el d'un pare i el del seu fill: C. AEBUTIUS TARDUS i C. AEBUTIUS VERCUNDUS, soldat de legio VI de Síria.
Al tercer espai hi trobem un poema de 22 versosde dístics elegíacs. La inscripció recorda la mort sobtada del fill, als 18 anys i conté una lamentació pel fet que mai més no tornarà a la pàtria d'origen. Al final apareixn el nom de l'esposa i mare VALERIA LAURA que diu que va ser ella qui va pagar les despeses. La composició literària presenta nombroses reminiscències relacionades amb l'obra de Virgili i Ovidi.
Margarida Genera també va presentar un dossier didàctic que ha elaborat en col·laboració amb el professor catedràtic Joan Alberich i Mariné, dirigit a l'alumnat de batxillerat:  L'estela funerària de Vinebre. Una petja dels romans a l'Ebre. El text presenta unes explicacions molt clares i va acompanyat de moltes fotografies i il·lustracions a color que fan molt atractiu el dossier.